Skulpture Jovana Soldatovića (1920-2005) su deo kulturnog identiteta Novog Sada

Novosađani i Novosađanke imaju tu privilegiju da svakodnevno i dosledno usvajaju lepotu koju pružaju slike gradskih obeležja kao što su Petrovaradinska tvrđava i arhitektura gradskog jezgra. Život u skladnom okruženju stvara istrajnu vezanost Novosađana i Novosađanki za sopstveni grad. U tom procesu skulpture u gradskom prostoru Jovana Soldatovića već decenijama doprinose profilisanju identiteta i reputacije Novog Sada, ali i doživljaja grada koji nose njegovi stanovnici.
Kako Bela Duranci primećuje skulptura je beleg koji spaja čoveka sa okruženjem. Među onima sa kojima svakodnevno živimo u otvorenim prostorima Novog Sada i koje žive u nama prepoznajemo sledeća Soldatovićeva dela: Spomenik žrtvama racije „Porodica“ na Keju žrtava Racije, „Razigrani konji“ na Novosadskom sajmu, „Đura Jakšić“ u Dunavskom parku, „Borba jelena“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, „ Slikar Milan Konjović“ ispred Galerije Matice srpske , „ Dvoje“ ispred Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, bista Save Tekelije ispred Matice srpske, grupa skulptura oko Instituta u Sremskoj Kamenici i „Branko Radičević“ na obližnjem Stražilovu.
Svaka Soldatovićeva skulptura je znamenje i poruka, esencija u bronzi kojom je umetnik zabeležio čoveka i njegovu nepokolebljivu težnju ka slobodi i stremljenju ka nebu – simbolu potrage za lepotom i dobrotom. U „Beleženju čoveka“ kako je nazvao jedan od ciklusa radova u bronzi, Soldatović je bio autentični glas u odbranu ljudskog dostojanstva.
Delo Jovana Soldatovića je grandiozno i svedoči o izuzetnosti autora koga spravom svrstavaju među najznačajnije umetnike socijalističke Jugoslavije. To je razlog što je često bio reprezent vrhunske umetnosti socijalističke Jugoslavije. Njegova skulptura „Dvoje“ postavljena je u parku ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku, „Ljudska figura sa mrtvim detetom (Hirošoma)“ u Muzeju savremene umetnosti Hirošime a „Rode“ u Muzeju skulptura na otvorenom u Midlehajmu. Mnogobrojne nagrade, odlikovanja i proglašenje među dvadeset najzaslužnijih Novosađana 20. veka samo su neposredni dokazi dragocenosti dela Jovana Soldatovića.
Preporuka: Skulpture Jovana Soldatovića se nalaze u Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirci Rajka Mamuzića. U Galeriji Matice srpske nalazi se serija Soldatovićević serigrafija „Iskre“ kao i pet skulptura uključujući i ona nazvana „Dvoje“ iz ciklusa „Beleženje čoveka“.
Zavičajni muzej u Čereviću u Ulici Jovana Grčića Milenka 4, poseduje Legat Jovana Soldatovića, koga čini dvanaest radova koje je vajar poklonio svom rodnom mestu. Muzej čuva i legat slikara Milenka Šerbana i rukopisnu zaostavštinu pesnika Jovana Grčića Milenka.


Tekst: Gordana Stojaković
Fotografija: FB profil TO Novog Sada
Turistička organizacija Grada Novog Sada