U SUSRET RAFTING SEZONI: Turiste sve više privlači aktivni odmor

Foto: Igor Đorđević

U Rafting Centru Drina-Tara uveliko se pripremaju za novu sezonu a, sudeći prema upitima i rezervacijama, interesovanje turista, ne samo iz regiona već i šire – više je nego zadovoljavajuće.

Na samo 18 kilometara od Foče a oko 300 kilometara od Beograda (samo pet do šest sati vožnje), nalazi se pravi biser prirode: Rafting Centar Drina-Tara, koji je ujedno i najveći centar aktivnog odmora u Evropi.
Ušuškan u ambijent netaknutog zelenila, u zagrljaju reka Drine i Tare, u podnožju planine Vučevo, na granici dva nacionalna parka – Sutjeske i Durmitora, ovaj istinski prirodni fenomen fascinira svojom lepotom sve posetioce, koji mu se iznova vraćaju.

Domaćini ovog rafting centra kažu da su prošlu sezonu, zbog situacije izazvane koronavirusom, započeli s zakašnjenjem – od 1.juna, a gosti su bili uglavnom domaći sa teritorije BiH i iz Srbije. I ove godine očekuju da će najviše gostiju biti iz zemlje i Srbije ali, kako se situacija sa vakcinacijom i imunizacijom razvija u pozitivnom smeru, sve više upita i rezervacija dobijaju i iz: Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske… Do prošle godine, pre pojave koronavirusa, u ovaj turistički centar dolazili su turisti sa najudaljenijih meridijana, čak iz Australije (iz Melburna), Vijetnama, Izraela i brojnih evropskih zemalja – najviše iz Nemačke i Švedske.

Trenutno, kako smo još uvek u zimskom periodu, vršimo pripreme za sezonu, gradimo još ponešto novo, sušimo domaći pršut na Romaniji, a peče se i rakija, kako bi se gosti dočekali “s obrazom” – kažu s osmehom Borko i Željko, vlasnici ovog kompleksa i dodaju: – Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, Rafting Centar će primiti svoje prve posetioce već od 1. aprila!

Odlična pozicija Rafting Centra na samoj reci, gde se završavaju sve rafting ture, kao i razvnovrsnost ponude aktivnog odmora, daje mu prednost u odnosu na slične u ovom regionu. Kompleks raspolaže sa 120 luksuznih bungalova i oko 400 ležajeva. Adrenalinski rafting Tarom je neizostavan, ali posetiocima su na raspolaganju i pešačke ture – hiking, vožnja kvadova, džip safari avantura, kanjoning, zip line, kao i veliki broj izleta. Aranžmani u Rafting Centru Drina-Tara kreću se od jednodnodnevnih do čak sedmodnevnih aranžmana aktivnog odmora. Domaćini napominju da je aranžmane moguće kombinovati i prilagoditi individualnim planovima. Gosti iz Srbije i regiona se najčešće odlučuju za trodnevne rafting aranžmane sa dva noćenja. Za relaksciju nakon adrenalinskih tura tu su uređena rečna plaža i novoizgrađeni bazen.

Posebna pažnja pridaje se bezbednosti turista. Za to je zadužen veliki broj stručnih i licenciranih vodiča, a vodise računa i o adekvatnoj zaštitnoj opremi.

Kako bi upotpunili hedonistički ugođaj i odgovorili na zahteve najprobirljivijih gostiju, u ponudi ovog turističkog kompleksa akcenat je na organskoj hrani i tradicionalnim domaćim specijalitetima. Neodoljivom ukusu i mirisu jagnjetine i teletine ali i pogače ispod sača, teško da neko može da odoli. Povrće uzgajaju u svojoj organskoj bašti i sveže ga pripremaju, a za doručak obavezno služe uštipke sa domaćim sirom ili domaćim džemom. Za ljubitelje domaćeg sira, domaćini rado organizuju posetu organskoj farmi sira koja se nalazi na vrhu kanjona Tare. S ovog mesta pruža se nestvarni pogled, pa uz degustaciju organskog sira, svi gosti ovde definitivno mogu naharaniti sva čula.

Pored komfora i vrhunske organizacije, profesionalnosti i najviših mera bezbednosti, Rafting Centar Drina-Tara prepoznaje se po ljubaznim domaćinima. Dobrodošlica uz tradicionalna jela i pića i nezaboravne noći uz pucketanje vatre na samoj obali reke ostaju najlepši utisci gostiju sa svih strana sveta.