KRISTIJANIJA- UTOPIJA KOJA ŽIVI POLA VEKA

Kristijanija u Kopenhagenu, kao hipi komuna ili alternativno društvo nastala je sada već davne 1971. godine kada je grupa hipika zauzela napuštene vojne barake i skladišta na površini od 34 hektara.
U proglasu o osnivanju se, izmedju ostalog kaže, da je cilj osnivanja stvaranje samoupravnog društva u kome će svaka individua sebe smatrati odgovornom za dobrobit čitave zajednice, te da će stvorena zajednica biti samoodrživa i da će u njoj biti izbegnuta svaka psihička i fizička beda.
Kristijanija je ubrzo postala zaista autonomna zajednica koja živi po svojim pravilima koja podrazumevaju mnoge zabrane, od upotrebe i prodaje “teških droga”, ali ne i trave koja se i danas tamo može kupiti na tezgama. Zabranjuje se vožnja automobila, deo stanovnika proizvodi bicikle-tricikle kojih je prepun Kopenhagen, bižuteriju ili razne upotrebne predmete, koje možete kupiti u njihovim prodavnicama.
U Kristijaniji ima raznih ugostiteljskih objekata u kojima se možete okrepiti, uživati u raznim muzičkim ritmovima, a česti su i koncerti poznatih bendova.
Naravno, sve ovo možete platiti i njihovom valutom LOEN koja se kao i danska kruna približno menja za euro u odnosu 7,7 : 1.
U Kristijaniji donedavno svih oko 900 stanovnika nije plaćalo struju, gas i vodu, što sada nije slučaj, a povremeno imaju problema sa vlastima koje ih pritiskaju i zbog rušenja pojedinih objekata.
Povremeni su i sukobi sa pojedinim krimi klanovima koji bi da preuzmu trgovinu drogom koja je znatan deo prihoda zajednice.
Sve u svemu, ova utopija preživljava već pola veka.
Ukoliko ste u prestonici Danske preporučujemo vam da barem dva sata vremena odvojite i posetite ovu jedinstvenu komunu na tlu Evrope.
Na izlasku iz nje, na kapiji vas čeka natpis DOBRO DOŠLI U EU
Napomena: fotkanje u Kristijaniji nije dozvoljeno, pa ovo što sledi je uradjeno mimo njihovih pravila da bismo vam ipak nekako dočarali atmosferu mesta.

Izvor: Đorđe Mihajlović

Foto: Đorđe Mihajlović