Lepe vesti nam stižu iz Bača!

Srbija će nominovati kulturni predeo Bača za Uneskovu listu. Naime, Vlada Republike Srbije donela je zaključak da prihvata Dokument dosije „Nominacioni predeo Bača“ za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa.
Republika Srbija nije realizovala samostalnu nominaciju u Unesku još od 2007. godine, a pomenuti upis je od izuzetnog značaja i zato što zvanični Beograd prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra – kulturni predeo.
Kulturni predeo Bača deo je južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava. Na tom terasastom terenu sa obiljem vegetacije, voda i prirodnog tla, prati se kontinuitet naseljavanja iz kog je proistekao i izraziti kulturni diverzitet, o kom svedoči bogatstvo očuvanog materijalnog i nematerijalnog nasleđa. Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina. U našoj eri taj predeo je bio i važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale.
Srbija je veoma posvećena zaštiti kulturnog nasleđa i upis svakog lokaliteta na Uneskovu listu za Srbiju predstavlja posebnu čast i priznanje. Kada nominacioni proces bude uspešno završen Kulturni predeo Bača biće prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i u regionu. Njegova izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i on će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.
Centralni deo „Kulturnog predela Bača“ svakako će zauzimati srednjovekovna tvrđava u Baču, koju je podigao ugarski kralj Karlo Robert Anžujski od 1338. do 1342. godine, u vreme uspona srpskog cara Dušana i međusobnih srpsko-ugarskih ratnih sukoba, kako bi ojačao odbranu južnih delova svoje države.
Utvrđenje je podignuto na manjem ostrvu koje je nastalo zbog meandra reke Mostonge. Ono spada u „vodene gradove“ jer je sa svih strana bilo okuženo rekom, a prilazilo mu se preko pokretnih mostova.
U periodu nakon Mohačke bitke, tačnije 1529. godine, tvrđavu su osvojili Turci, a Bač postaje deo Segedinskog sandžaka.
Tokom Rakocijevog ustanka početkom 18. veka tvrđava u Baču je više puta rušena i paljena, a nakon miniranja 1704. godine ona je napuštena.
Godine 1948. tvrđava u Baču dobila je status spomenika kulture.
Deo kulturnog predela Bača biće i rimokatolički manastir iz 12. veka, koji su početkom 14. veka preuzeli franjevci, pod čijom je upravom ta svetinja i danas, kao i pravoslavni manastir Bođani iz 15. veka.

Izvor: Srpska srednjovekovna istorija

Foto: Srpska srednjovekovna istorija