Drevno gostoprimstvo ni na nebu ni na zemlji

Jermeni su, kao i njihove komšije na Kavkazu iz Gruzije, dugo bili poznati po velikodušnosti prema strancima, što je rezultat istorijski važnog položaja zemlje na čuvenom Putu svile
Jermenija se nalazi u dolini nekada davno važne i svete planine Ararat, gde se prema predanju zaustavila Nojeva barka, i gde je započeo život nakon gneva božjeg u formi masovnog potopa. Ova zemlja je kolevka civilizacije, i njeni gradovi su stariji od drevnog Rima, jer su vredni stanovnici započeli svoju istoriju pre više od 6.000 godina.

Bez obzira u kom se delu Jermenije nalazite, da li je u pitanju prestonica Jerevan ili grubi i oštri planinski vrhovi u unutrašnjosti, jedno je sigurno, nalazite se u zanimljivoj i pre svega jako gostoprimljivoj i srdačnoj zemlji.
Iako je nepravedno zapostavljena od strane turista, jer se nalazi između daleko popularnije Turske i Gruzije, Jermeniju treba posetiti što pre, jer ona ima sve što je jednom putniku potrebno. Impresivna priroda ostaviće svakog bez daha, a gostoprimljivi Jermeni će vas dočekati kao svoje najrođenije.

Od turističkih atrakcija treba svakako izdvojiti glavni grad Jerevan, radi se o gradu sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, jer je to jedno od najstarijih trajno naseljenih mesta na planeti, ali takođe i neverovatne prirodne lepote. Stenovito područje, puno ugašenih vulkana, prelepa jezera, gusta i bogata vegetacija pružiće puno lepih krajolika za sve prave ljubitelje prirode.

Jermenija je sigurna zemlja, stanovništvo je u velikoj meri samosvesno, poštuje tuđe i materijalno i duhovno, i nije dozvolilo vremenu da ga iskvari. Upravo to je i čini neverovatno zgodnom za posetu, lepa reč i mala iznenađenja koja dočekuju turiste ispod moćnog Ararata neverovanto su iskustvo, posebno jer je tamo sve iskreno i od srca.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: https://tumagazin.rs/

Video: YouTube-Garen Lepejian